Hogyan válassz kihangosítót az autódba
2015. július 14. írta: Kris János

Hogyan válassz kihangosítót az autódba

 

Az elmúlt fél évben egyre többször hallottam ismerőseimtől, hogy közlekedési lámpáknál kamerával felszerelt rendőrök lefilmezték őket telefonálás közben az autóban, majd 100-200 méter múlva meg is állították, aztán jött a büntetés. Sajnos a múltkor engem is „levadásztak”. Évek óta bluetooth-os headset-et használok, aminek az akkumulátora már nem túl acélos, akkor is éppen lemerült, így kénytelen voltam a kezembe venni a telefont vezetés közben. Miközben beszéltem, a visszapillantó tükörbe nézve konstatáltam, hogy mögöttem egy rendőrautó halad. Gyorsan letettem, de már késő volt. Tízezer lett a számla. Azért is volt különösen bosszantó, mert van headset-em, használom is, ennek ellenére – kétségtelenül jogosan -  megbüntettek. Ekkor elhatároztam, hogy egyszer s mindenkorra megoldom a kihangosítást az autómban. Utána olvastam, beszéltem ismerősökkel, megvizsgáltam, teszteltem. Ezekből a tapasztalatokból született ez az iromány, gondoltam, hátha segít másoknak is.

Szóval nekiugrottam a netnek. Ha kihangosítóban gondolkodunk, akkor alapvetően 4 féle jöhet szóba; a beépített kihangosító, amit szervizben szerelnek be az autónkba, és összekötik a rádiónkkal, a kihangosítós bluetooth autórádiók, a napellenzőre rakható akkumulátoros, saját hangszórós kihangosítók, valamint az FM transzmitteres kihangosítók.

Biztos sokan gondolják úgy, hogy vesznek valamilyen no name kínai kihangosítót vagy esetleg rendelnek kínából pár ezer forintért és azzal megoldják a kihangosítást. Én is így gondoltam először, aztán minél többet olvastam külföldi fórumokat annál inkább világossá vált, hogy ha jót akarok magamnak, akkor elfelejtem ezeket a készülékeket. Általában rossz hangminőségük miatt panaszkodtak, de gyakran szét is estek, szóval pár hónap működés után használhatatlanná váltak.

A fenti okok és a garancia miatt mindenképpen itthon szerettem volna vásárolni. Az összeg, amit a kihangosítóra szántam, max.20 ezer forint volt, ezért aztán a beszerelhető kihangosítók azonnal el is véreztek. A kihangosítós bluetooth autórádiók egyrészt az áruk miatt estek ki, másrészt pedig azért, mert nem szerettem volna a gyári autórádiót cserélni.

23666828.jpg

Blaupunkt BT Drive free 112

Nézzük tehát a következő kategóriát, a napellenzőre tehető, saját hangszórós kihangosítót. Ezeknek a készülékeknek a közös jellemzőjük, hogy akkumulátorosak, illetve saját hangszórójuk van. Ez nálam nem volt jó pont, ugyanis attól tartottam, úgy járok majd, mint a headset-tel, éppen akkor fog lemerülni, mikor mögöttem egy rendőrautó cirkál. Egy ismerősöm Blaupunkt BT Drive free 112-est használ, volt olyan jó fej és kölcsön adta egy napra. A tapasztalataim egybevágnak a Totalcar Nagy Kihangosító tesztjén olvasottakkal. Alapvetően jól működik, teszi a dolgát, de a zajszűrése nem valami jó. Autópályán már ki kellett kapcsolnom,mert nem értettek rendesen, így megint ugyanott voltam, ahol a part szakad, vagyis kezembe vehettem a telót.

Előnyök:

  • egyszerű használat, jól jelzik a bejövő hívást.

Hátrányok:

  • akkumulátorosak, azaz tölteni kell időről időre
  • ha a kihangosító tudja is a zene továbbítást a telefonról, a saját hangszóró miatt élvezhetetlen
  • induláskor kézzel kell bekapcsolni (a drágábbak tudják az automatikus bekapcsolást, de ez jellemzően a 20 ezer körüli kategória)
  • az olcsóbb típusok zajszűrése nem kielégítő

Lássuk a napellenzőre csíptethető kihangosítók  következő szintjét, vagyis az FM transzmitterrel kombinált változatot. Az FM transzmitter, tulajdonképpen egy mini  rádióadót jelent, ami ugyanúgy sugározza a rádiójelet, mint mondjuk a Class fm. Az eszköz által sugárzott frekvenciát megkeressük a rádiónkon és azon fogjuk hallani a telefonunk hangjait. Ilyen eszköz például a Jabra freeway. Két ok miatt nálam nem lett nyerő. Az első az ára, ami sajnos már 20 ezer fölött van, azaz több, mint amit erre a célra szántam. A másik probléma az FM transzmitter része, ami a Total Car tesztje alapján semmire sem való, élvezhetetlen minőségben viszi át a zenéket a rádióra.

jabra_freeway_01.png

Jabra Freeway

Előny:

  • jó minőségű érzékeny zajszűrős mikrofon
  • automatikusan bekapcsol és csatlakozik a telefonhoz
  • extra funkciók

Hátrány:

  • akkumulátoros, tehát tölteni kell
  • az FM transzmitter nem jó minőségű

Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy az autó rádióját valahogy össze kellene kötni a mobilommal, hogy a telefonon lévő zenéket vagy online rádiót tudjak hallgatni, jó minőségben. Eddig erre csak olyan megoldásokat találtam, amik nekem nem feleltek meg. Például kábellel összekötni a rádiót a telefonnal vagy egy úgynevezett bluetooth dongle használatával vezeték nélkül. A mostani kocsimban egyiket sem lehet bedugni, mert a rádiónak semmilyen bemenete nincs. Így jutottam el az olyan kihangosítókhoz, amelyek számomra egy külön kategóriát képviselnek, mivel amellett, hogy kihangosítanak, még a telefonon tárolt zenéket is továbbítják a rádiónk hangszórójára.

Ebben a csoportban viszonylag kevesen versenyeznek, mindössze két gyártó termékeit találtam. Az egyik meglepő módon magyar gyártmány, a Dension terméke.  Ez egy telefontartóval kombinált kihangosító, amely a rádióra kapcsolódva átviszi a zenéket és más hangokat az autó hangszóróira. A másik az amerikai Gogroove márkájú, amelyeket a szivargyújtóba lehet bedugni és FM transzmitteren keresztül viszik át a zenéket és a hívásokat a rádióra.

car-dock-lite_doboz_tartalma.jpg

Dension Car dock lite

A Dension termékét sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni, de amúgy is csak a legolcsóbb modelljük fért volna bele a büdzsémbe, mivel az volt 20000 alatt. A neten olvastam róla jót is rosszat is, de inkább jót. A készülék egyben autós tartó is. Nekem egyetlen gondom volt vele a leírás alapján, mégpedig az, hogy mivel az eszköz folyamatos áramellátásra szorul, ezért egy kábellel a szivargyújtóhoz kell csatlakoztatni. Ha pedig a telefont is tölteni kell, akkor szükség van még egy kábelre, én meg nem szeretem, ha az autóm tele van madzagokkal. Ezt leszámítva minőségi cuccnak tűnik.

gg-flexsmart-x2-frnt-03-480x480.jpg

Gogroove Flexsmart X2

A Gogroove termékét sikerült kipróbálnom, mivel egy barátom pár héttel korábban szerzett be egyet. A kihangosítót a szivargyújtóba kell dugni, van egy kijelzője amin az FM transzmitter frekvenciája van kiírva. A párosítás és összehangolás a rádióval egyszerű volt. Az FM transzmitterhez nem fűztem sok reményt, ehhez képest eléggé meglepődtem a hangminőségén. Nem csak élvezhető volt a zenék hangminősége, hanem kimondottan jól szólt. A hazai forgalmazó weboldalán hivatkozik az amazon.com-ra is, ahol több mint 6000 vásárló véleménye alapján 4,3 csillagot kapott a maximális 5-ből, ez lecsekkoltam, tényleg így van. A gond az, hogy lefoglalja a szivargyújtót,így nem tudom tölteni a telefont. Aztán később kiderült, hogy van rajta egy USB csatlakozó amin keresztül tudom tölteni a telefont. Automatikusan bekapcsol, amikor a gyújtást ráadom és csatlakozik a telefonra. A telefonálás hangminősége teljesen rendben volt. Engem is jól hallottak és én is jól hallottam a hívót a rádió hangszóróin. Aki kölcsönadta elmondta, hogy egy „dobozos” autóba vette, mert a beépített Nokia kihangosítója annyira felerősítette a dobozból jövő zörgést, hogy nem hallották mit mond. A Gogroove viszont kiszűrte a zajokat, nálam sem volt gond a hangminőséggel. Egyetlen negatívumként azt tudom felhozni, hogy ha bejövő hívásunk van és éppen egy másik adót hallgatunk, akkor át kell váltanunk az előre beállított frekvenciára a rádiót, hogy halljuk a hívó felet. Azonban ez a headsetnél is így volt, híváskor le kellett kapcsolnom a rádiót.Egyébként ez a probléma fennáll minden külső kihangosítónál, ezt a mozdulatot nem tudjuk megspórolni, de azt gondolom, együtt lehet élni vele. Többféle Gogroove kihangosító létezik, a legdrágább is belefér az én 20000 Ft-os keretembe.

FM transzmitteres vagy rádió hangszóróit használó kihangosítók

Előny:

  • remek hangminőség mind a beszédnél mind pedig a zenék terén
  • egyszerű használat
  • Dension telefontartó is egyben
  • Gogroove-ról tölteni is lehet a telefont
  • Gogroove-ra 3 év garancia

Hátrány:

  • bejövő hívás esetén kézzel kell átváltani a rádiót
  • Dension tartója nem tudja befogadni a nagyobb telefonokat

 

A végső konklúzió, aki nem akar sokat áldozni rá, az 10 ezer körül vehet napellenzőre rögzített kihangosítót, de komoly kompromisszumot kell kötnie a hangminőség terén. Ebben az esetben lehet, hogy még jobban jár egy jó minőségű headset-tel. A 10 és 20 ezer forint közötti kategóriában már vannak jó megoldások, én mindenképpen azok közül választanék amelyek a rádió hangszóróját használják.

A cikkhez felhasználtam a TotalCar Nagy kihangosító teszt című írását.

A bejegyzés trackback címe:

https://ku-tyu.blog.hu/api/trackback/id/tr587627916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.07.18. 19:11:32

@poszt

", akkor is éppen lemerült, így kénytelen voltam a kezembe venni a telefont vezetés közben"

Nem voltál kénytelen (már ha nem ült mögötted egy kopasz ukrán fegyvert szorítva a fejedhez a telefonfelvételt követelve)

A lófa szára 2015.07.18. 20:04:14

@eßemfaßom meg áll: Pontosan. Meg is érdemli, akit megbüntetnek.
Egyesek még a boltban a kasszánál sem hagyják abba a böfögést a telefonjukba. És persze ordítva.
Az igazán fontos embernek nincs is mobilja.

ac07 2015.07.18. 20:08:46

Jópofaúgy írni egy tesztet, hogy ki sem próbálod a készüléket....

eßemfaßom meg áll 2015.07.18. 20:46:31

Hm, szóval ez a blog első posztja, hivatkozik benne a totalcarra és az index cimlapon virít.

Biztos vagyok benne, hogy ez egy véres verejtékes munkával kiérdemelt címlap.
süti beállítások módosítása